Refinansiering uten sikkerhet

Når du refinansierer tar du opp et nytt og større lån for å betale ned gamle lån. Når du refinansierer uten sikkerhet benytter du deg av blant annet forbrukslån. Denne typen refinansiering kan benyttes for å samle andre lån og kreditter uten sikkerhet.

Hvordan søke om refinansiering

Du kan søke om refinansiering uten sikkerhet på to ulike måter, enten gjennom en nettbank eller hos en lånemegler. Hvis du allerede vet hvilken bank du ønsker å søke hos kan du søke direkte i deres nettbank. Du kan også benytte deg av en låneportal for å finne ulike lånetilbydere og få et estimat på kostnadene knyttet til lånet.

Søker du om refinansieringslån hos en lånemegler vil du kunne søke om refinansiering hos flere banker på en og samme tid. Du fyller inn en enkel lånesøknad som megleren så sender videre til alle sine samarbeidspartnere. Fordelen med denne søkemetoden er at flere banker vurderer lånesøknaden din og det øker sjansene for å få den innvilget. Du kan i tillegg sammenligne ulike lånetilbud for å finne den beste avtalen.

Informasjon som må med

Før du søker om refinansieringslån er det viktig å innhente all informasjonen banken ber om knyttet til gjeld og inntekt. Denne finner du i din skattemelding hos Skatteetaten, i nettbanken og hos Gjeldsregisteret.

Viktig informasjon er

  • Personlig informasjon: navn, bosted, sivilstand, antall barn, fødsels- og perssonnummer og kontaktinformasjon
  • Gjeld: usikker gjeld som forbrukslån og kreditt, og sikker gjeld som bolig- og billån
  • Inntekt: fra jobb, leieinntekter, kapital og eventuelt barnebidrag

Kostnader og nedbetalingstid

Som med standard lån følger det også enkelte kostnader med et refinansieringslån. Du må betale rente på lik linje med vanlig lån, samt gebyrer knyttet til lånet og håndteringen av dette.

Renter

Når vi snakker om renter viser vi til nominelle og effektive renter. Forskjellen mellom disse satsene er hva som inkluderes. Nominell rente viser kun hva du betaler i renter til banken, mens effektive renter inkluderer både renter og gebyrer. De effektive rentene viser da den faktiske kostnaden knyttet til lånet.

Gebyrer

Når du inngår en ny låneavtale med banken må du betale et etableringsgebyr. Dette gebyret varierer ut i fra hvor mye du skal låne og ligger et sted mellom 500 og 1 000 kroner. Dette må du betale uavhengig av hvilken bank du inngår avtale med. I tillegg til dette kommer et månedlig termingebyr på mellom 29 og 59 kroner. Dette er et gebyr flertallet av bankene krever som betaling for å administrere lånet. Det finnes derimot et fåtall med banker som har valgt å ikke ha noen ekstra gebyrer.

Fakturagebyr og purregebyr er også to gebyrer du kan komme borti. Fakturagebyr er noe du betaler for å få regningen tilsendt i posten, og kan unngås ved å inngå en avtale om e-faktura eller avtalegiro. Purregebyr får du hvis du har glemt å betale regningen og banken må sende en påminnelse. Husker du å betale lånet i tide vil du unngå denne type gebyrer.

Nedbetaling av refinansieringslån

Refinansieringslån eller forbrukslån til refinansiering er såkalte annuitetslån. Denne lånetypen har det samme månedsbeløpet gjennom hele nedbetalingstiden. Til å begynne med betaler du mer i renter enn du gjør i avdrag, mens mot slutten vil du betale mer i avdrag enn i renter. Dette er den vanligste formen for lån og gir forutsigbarhet gjennom hele nedbetalingstiden.

Med lån uten sikkerhet kan du søke om maksimalt fem års nedbetalingstid. Men når lånet brukes til å refinansiere kan du søke om inntil 15 års nedbetalingstid. Det er derimot anbefalt å ikke bruke mer enn fem år på å nedbetale lån uten sikkerhet. Med lengre nedbetalingstid vil lånet bli dyrere siden du betaler renter over lengre tid. Og selv om du kan søke om 15 års nedbetalingstid vil ikke bankene innvilge lån som tar lengre tid å nedbetale enn med dagens ordning.

Tips: Se også refinansiering av mindre lån her.

Kort om lån uten sikkerhet

Lån uten sikkerhet er en kategori som inneholder alle typer lån hvor bankene ikke stiller krav til sikkerhet. Du må med andre ord ikke stille med sikkerhet i bolig eller egenkapital for å få innvilget lånet. Siden du ikke må stille med sikkerhet tar bankene en høyere risiko og derfor er rentene høyere. I gjennomsnitt ligger den effektive renten på forbrukslån mellom 10 og 20 %. Når du refinansierer er det et krav om at bankene tilbyr den samme eller bedre rente enn den du har i dag.

Når du søker om refinansiering med usikkert lån er det forbrukslån som er mest aktuelt. Med denne type lån kan du søke om 5 000 til 600 000 kroner til å refinansiere andre lån uten sikkerhet. Det er kun Bank Norwegian som tilbyr lån opp til 600 000 kroner. Andre banker tilbyr mellom 200 000 og 500 000 kroner.

Ofte stilte spørsmål og svar

Hvor mye kan jeg søke om?

Dette avhenger av hvor mye du ønsker å refinansiere. Med refinansieringslån kan du søke om inntil 600 000 kroner til å refinansiere annet lån. Men du vil ikke få innvilget mer enn hva du har behov for å refinansiere.

Hvem kan søke om refinansiering?

Alle personer over 18 år som har gjeld fra før kan søke om refinansiering. For å få innvilget lånet må du kunne vise til en fast årlig inntekt som møter inntektskravet. Du kan heller ikke ha noen betalingsanmerkning for å få innvilget lån uten sikkerhet.

Hvilke lån kan refinansieres med lån uten sikkerhet?

Lån uten sikkerhet kan brukes til å refinansiere andre lån uten sikkerhet. Dette kan for eksempel være kredittkort, smålån eller andre forbrukslån. Lån med sikkerhet som bolig- og billån kan ikke refinansieres med denne type lån.

Hvor lang tid kan jeg bruke på nedbetalingen?

Lån uten sikkerhet har en fleksibel nedbetalingstid. Dette betyr at du kan velge nedbetalingstiden innenfor en ramme på 1 og 15 år. Du kan også nedbetale lånet raskere ved å gjøre ekstra innbetalinger. Ønsker du å innfri hele lånet før tiden er det også en mulighet. Det koster ikke noe ekstra å innfri lånet før tiden.

Hvor lang tid tar det å få svar på søknaden?

Når du søker om refinansiering på nett kan du få svar på lånesøknaden i løpet av 24 timer. Hvis du søker gjennom en lånemegler kan det ta inntil 48 timer.

Hvor lang tid tar det før lånet blir utbetalt?

Med refinansiering får du ikke pengene utbetalt til din konto. Det er banken som betaler ut kravene som du ønsker å refinansiere. Det er derfor viktig å få med nøyaktig informasjon om de kravene du ønsker refinansiert.